Na co zwrócić uwagę projektując wnętrze kawiarni/restauracji?

Na co zwrócić uwagę projektując wnętrze kawiarni/restauracji?

Podczas prac projektowych związanych z kawiarnią oraz restauracją zwracamy uwagę na kilka ważnych kwestii.

Przede wszystkim wszystkie prace projektowe są prowadzone w bardzo ścisłej współpracy z właścicielem lokalu oraz otrzymanymi od niego dodatkowymi wytycznymi. Dzieje się tak, ponieważ istnieje wiele czynników wpływających na ostateczny wystrój wnętrza, przy czym wszystkie są ze sobą powiązane w bardzo ścisłą całość. Przykładowo liczba, ustawienie oraz wielkość stolików są zdeterminowane przez wielkość, kształt oraz charakter lokalu. W barze mlecznym lub śniadaniowym zastosujemy inne rozwiązania, niż w kameralnej kawiarni.

Nie należy również zapominać o ogólnym charakterze projektowanego miejsca, który ma prawdopodobnie największy wpływ na wystrój. W nowoczesnych restauracjach postawimy na minimalizm i nowoczesne formy, podczas gdy w lokalach serwujących tradycyjną kuchnię możemy ustawić duże, wieloosobowe stoły oraz umieścić w jednej ze ścian otwarty kominek. Do tego dochodzi kwestia baru, czyli centralnego punktu w restauracji czy kawiarni. Tam, gdzie będzie serwowany alkohol, należy przewidzieć miejsce na dodatkowe oprzyrządowanie, hokery, reklamy czy automaty z zimnymi napojami. Być może będziemy chcieli zakupić stół bilardowy lub automaty do gier – ich ustawienie także musi być odpowiednio zaplanowane.

Do tego pamiętajmy o tak znaczących kwestiach jak oświetlenie czy materiały, które znajdziemy w kawiarni czy restauracji. Ogólny klimat jest równie ważny, co jakość posiłków lub obsługi. Materiały użyte w zaprojektowanym wnętrzu muszą nie tylko ten klimat tworzyć oraz go podkreślać, ale również być na tyle wytrzymałe, żeby nie było konieczności ciągłej ich wymiany.

Kolejną kwestią, której nie należy w żadnym przypadku pomijać, jest dostęp do poszczególnych instalacji. O ile elektrykę i rozmieszczenie gniazd można bez większych problemów modyfikować, o tyle dostęp do wody, kanalizacji czy wentylacji już nie. Projekt lokalu gastronomicznego musi brać pod uwagę również umiejscowienie toalet oraz kuchni. Oczywiście nasuwa się w tym miejscu kwestia drożnych ciągów komunikacyjnych oraz obowiązkowego przystosowania restauracji lub kawiarni dla potrzeb oraz możliwości osób niepełnosprawnych.

Widać zatem, że styl, w jakim będzie utrzymane dane wnętrze, jest prawdopodobnie najmniejszym problemem, z jakim trzeba się zmierzyć podczas projektowania restauracji. Dobór lamp, zasłon, stołów czy krzeseł, chociaż bardzo ważny, jest o wiele prostszy, niż dobór materiałów wykończeniowych, ustalenie dróg ewakuacyjnych, stworzenie ułatwień dla niepełnosprawnych czy szeroko pojęta aranżacja przestrzeni. Dlatego jeżeli planujecie Państwo otwarcie restauracji, powinniście zwrócić się po pomoc w jej zaprojektowaniu do profesjonalistów. W przeciwnym wypadku ogrom prac, z jakim przyjdzie się Wam zmierzyć podczas przygotowywania wymarzonego lokalu, może Was skutecznie zniechęcić do prowadzenia tego typu działalności.