Ergonomia w kuchni – na co zwracamy uwagę podczas tworzenia naszych projektów?

Ergonomia w kuchni – na co zwracamy uwagę podczas tworzenia naszych projektów?

Kuchnia to pomieszczenie w domu, w którym spędzamy najwięcej czasu. Warto więc zrobić wszystko, aby korzystanie z niej było jak najbardziej wygodne. Niezbędne jest stosowanie się do kilku prostych zasad, które istotnie usprawnią proces przygotowywania posiłków.

Do najważniejszych miejsc w kuchni zalicza się zlew, kuchenkę oraz lodówkę. Aby gotowanie nie było męczące, należy umieścić je możliwie jak najbliżej siebie. Jeżeli kuchnia jest duża, ma to szczególne znaczenie. Im większa odległość będzie dzieliła wymienione sprzęty, tym bardziej będą bolały nas nogi, kiedy konieczne będzie przygotowanie na przykład uroczystego śniadania wielkanocnego dla naszych bliskich.

Urządzając kuchnię, nie wolno zapomnieć również o blatach roboczych. Nigdy nie powinny być zbyt krótkie. Optymalnym rozwiązaniem są blaty robocze ciągnące się przez jedną całą ścianę kuchni. Istotna jest również wysokość blatów – musi być ona dostosowana do wzrostu osoby, która najczęściej gotuje w kuchni.

Przydają się także szafki z szufladami, w których można schować mnóstwo rozmaitych drobiazgów. Blat roboczy powinien zostać odpowiednio oświetlony. Samo górne światło z reguły nie wystarcza. Doskonale sprawdzają się małe lampki halogenowe zamieszczone pod szafkami, a nad blatem.

Dobrze urządzona kuchnia to miejsce, w którym gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.