Jak zaprojektować kuchnię otwartą?

Jak zaprojektować kuchnię otwartą?

Zaprojektowanie kuchni otwartej najlepiej zlecić specjaliście, ponieważ tradycyjną kuchnię zamkniętą z kuchnią otwartą tak naprawdę łączą jedynie nazwa oraz przeznaczenie. Różnice pomiędzy pomieszczeniami są zdecydowanie większe, niż można byłoby się spodziewać.

W tradycyjnie urządzonej kuchni posiłki przygotowuje się zazwyczaj tyłem do środka pomieszczenia, na blatach oraz urządzeniach stojących przy ścianach. Takie rozmieszczenie mebli oraz urządzeń w kuchni otwartej nie ma większego sensu, ponieważ nadrzędną zasadą otwartych pomieszczeń jest zasada interakcji pomiędzy osobami przebywającymi w tych pomieszczeniach, a stojąc tyłem do rozmówcy, trudno o interakcję. Z tego względu podstawowym elementem wyposażenia kuchni otwartej jest wyspa lub półwysep, który pełni rolę nie tylko stołu, ale również miejsca przygotowywania posiłków. W przypadku większych pomieszczeń warto zainwestować w wyspę, w skład której wchodzą również zlewozmywak oraz blat kuchenny. Owszem, szafki oraz lodówkę można postawić pod ścianami, jednakże te elementy kuchni, które służą gotowaniu, powinny być widoczne i dostępne dla wszystkich. Warto również pamiętać o kilku podstawowych kwestiach odnośnie szeroko pojętej estetyki. Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym czasami nie jest tak czysto, jak w innych wnętrzach. Widok stosu brudnych naczyń, poplamionych blatów czy zapach niektórych przygotowywanych potraw dla osób przebywających w salonie może być niezbyt estetyczny. Poza tym w kuchni należy wydzielić miejsce na śmieci lub odpadki, dobrze więc, żeby było ono chociaż w niewielkim stopniu ukryte, na przykład w jakiejś wnęce lub mało widocznej szafce. Stylistycznie kuchnia powinna pasować do salonu, zarówno pod względem wystroju wnętrza, jak i niektórych detali czy podłogi, ponieważ połączenie podłogowego drewna w salonie z kafelkami w kuchni może być niezbyt dobrym rozwiązaniem