Kuchnia frankfurcka – co to takiego?

Kuchnia frankfurcka – co to takiego?

Kuchnia frankfurcka to matka nowoczesnej kuchni, na której projekcie wzorują się architekci po dzień dzisiejszy. Jej autorką jest pierwsza austriacka architektka, Margarete SchĂźtte-Lihotzky, która w roku 1926, pracując nad rozwiązaniem problemów mieszkaniowych klasy robotniczej, stworzyła projekt kuchni frankfurckiej.

Stąd też wzięła się nazwa tej niezwykłej koncepcji, bo cały zamysł przedsięwzięcia powstał w niemieckim Frankfurcie. Lihotzky przyświecała idea stworzenia jak najwygodniejszej w użytkowaniu przestrzeni, przy zachowaniu jak najmniejszych wymiarów. I udało się to doskonale.

Praktycznie i ekonomicznie

Patrząc na projekt kuchni frankfurckiej, mamy nieodparte wrażenie, że swoim wyglądem przypomina kuchnię, w której na co dzień przebywamy i gotujemy. Lihotzky, pracując nad swoim projektem, wyszła z założenia, że funkcjonalna kuchnia to kuchnia ekonomiczna: nie zajmuje zbyt dużo miejsca i wszystko mamy w niej pod ręką. Jak pomyślała, tak zrobiła. Żeby nie być gołosłowną, przystąpiła do pracy ze stoperem i miarką, i spędzając czas w kuchni z gotującymi paniami domu (sama nie gotowała nigdy!), mierzyła czas potrzebny do wykonania danego posiłku i całą trasę, którą kobieta musi przemierzyć, aby zaserwować gotowe już danie. W ten sposób powstawała kuchnia praktyczna i ekonomiczna, która miała ułatwić gotującym kobietom elementarne czynności dnia codziennego.

Wszystko blisko i pod ręką

W kuchni spędzamy sporo czasu. To chyba najbardziej wymagające pomieszczenie w całym domu, gdzie liczy się każdy zagospodarowany centymetr. Tak też było w kuchni frankfurckiej, której wielkość została ograniczona do minimum (1,9 x 3,4 m). Wszystko po to, by pokonywane odległości podczas gotowania były jak najmniejsze. Wszystkie niezbędne sprzęty znajdowały się blisko siebie. Standardowym wyposażeniem kuchni frankfurckiej był metalowy zlew i gazowa kuchenka, które jak na tamte czasy były innowacyjnym rozwiązaniem. Swoje miejsce w pomieszczeniu miały szafki, półki i gabloty, a nawet system aluminiowych szuflad, w których przechowywane były sypkie produkty. Nie było tu miejsca na pomyłki. Obecność każdego ze sprzętów była uzasadniona, a wszystko to, co znalazło się w kuchni frankfurckiej było niezbędne.

Kuchnia frankfurcka i jej twórczyni odegrały niebagatelną rolę w powstawaniu kolejnych modeli pomieszczenia, zmieniających się na przestrzeni lat. Choć czasy się zmieniały, podstawowe funkcje kuchni zmianom nie podlegają i każdej pani domu zależy na tym, by pomieszczenie, w którym spędzają spora część dnia było funkcjonalne i ergonomiczne.

W Równo pod Sufitem pomożemy Ci zaprojektować kuchnię na miarę Twoich potrzeb. Powiedz nam o swoich oczekiwaniach, a zaproponujemy Ci rozwiązanie, które wpisze się w nie doskonale – http://rownopodsufitem.pl/projektowanie-wnetrz/.