Oświetlenie w restauracji – na co zwracamy uwagę?
Restauracja to miejsce, do którego wybieramy się z myślą o spożyciu dobrego posiłku i miłym spędzeniu czasu. Liczy się więc nie tylko smaczna kuchnia, ale również mnóstwo elementów dodatkowych. Wśród nich znajduje się między innymi oświetlenie. Na co należy zwracać uwagę, wybierając oświetlenie do restauracji?
Światło w restauracji powinno przede wszystkim zapewniać klientom prywatność i intymność. Dobrze, aby nie było więc zbyt ostre. Jednocześnie musi umożliwić swobodną konsumpcję. Rozwiązaniem, które decyduje się stosować wielu restauratorów jest montowanie nad poszczególnymi stolikami wiszących lampek, które klienci włączają w razie potrzeby. Dzięki temu każdy może dostosować światło do indywidualnych preferencji.
Coraz większą popularnością cieszą się również dekoracyjne elementy LED, które wprowadzają do restauracji wyjątkowy klimat. Wybierać można między taśmami czy zestawami opraw, które umieszczać można nad kominkiem, futrynami, w oknach. Oczywiście należy pamiętać, żeby temperatura barwowa takiego światła nie była zbyt wysoka i imitowała raczej światło żarówki aniżeli dzienne słoneczne. Współczynnik oddawania barw także powinien być na odpowiednim poziomie – wszak potrawy w restauracji powinny nie tylko odpowiednio smakować, ale także estetycznie wyglądać.
W restauracjach cenione są również świece. Nigdy nie powinny one jednak stanowić podstawowego rodzaju oświetlenia. Mogą być natomiast doskonałym dodatkiem, który podkreśla charakter lokalu.
Dobrze oświetlona restauracja to miejsce, w którym klienci chcą przebywać. Za pomocą światła można kształtować klimat pomieszczenia, ale również optycznie zmieniać proporcje wnętrza.