Spiżarnia – jak znaleźć na nią miejsce?
Spiżarnia to przydatne i funkcjonalne pomieszczenie, które sprawdzi się w domach jednorodzinnych, ale też w mieszkaniach. Spiżarnię można urządzić także wtedy, kiedy nie ma wydzielonego dla niej osobnego pomieszczenia. Planując spiżarnię, warto zapoznać się z pomysłami na to, jak znaleźć na nią miejsce oraz jak je zagospodarować, aby przechowywanie artykułów spożywczych było wygodne i bezpieczne.
Miejsce na spiżarnię – nie tylko w osobnym pomieszczeniu
Przestrzeń na spiżarnię warto zaplanować już na etapie projektowania. W innym wypadku miejsce na spiżarnię można zagospodarować na inne sposoby. Jednym z pomysłów jest wydzielenie w kuchni wnęki, do której prowadziłyby rozsuwane drzwi. Dużym plusem takiego rozwiązania jest to, że spiżarnia jest pod ręką. Jednak w tym przypadku warunkiem jest posiadanie przestronnej kuchni. Inną propozycją jest stworzenie spiżarni pod schodami. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie chcą pozostawiać tej przestrzeni niezagospodarowanej. Spiżarnię można urządzić także w garażu lub piwnicy. Zaletą jest wtedy to, że stosunkowo łatwo utrzymać tam niską temperaturę. W piwnicy czy garażu łatwiej także utrzymać poziom wilgotności odpowiedni do celów przechowywania żywności. W przypadku projektowania mieszkania wątpliwości co do umiejscowienia spiżarni pomogą rozwiać profesjonalni architekci z naszego biura. Pomogą oni w znalezieniu odpowiedniego miejsca w planie nieruchomości oraz w określeniu wielkości spiżarni.
O czym warto pamiętać, tworząc spiżarnię?
Niezależnie od tego, czy spiżarnia powstanie w osobnym pomieszczeniu czy też na jej potrzeby zostanie wykorzystana już istniejąca przestrzeń, należy pamiętać, jakie warunki powinny w niej panować. Spiżarnia, w której zgromadzono zapasy spożywcze, powinna być zacienionym miejscem bez okien. Powinno to być także pomieszczenie suche, zlokalizowane od strony północnej. Jeśli chodzi o wykończenie, to najskuteczniejsze będzie wyłożenie spiżarni płytkami lub kamieniem, co dodatkowo będzie ochładzać wnętrze. Potrzebne będzie także zainstalowanie systemu wentylacyjnego oraz oświetlenia. Takie warunki zapewnią skuteczne przechowywanie artykułów spożywczych, a sama spiżarnia będzie wygodniejsza w użytkowaniu. Inną kwestią jest wyposażenie spiżarni. Wykorzystać można szafki typu cargo – wyposażone są w wysuwające się kosze, które ułatwiają odnajdywanie konkretnych artykułów spożywczych, a w dodatku są pojemne. W szufladach i szafkach przydatne mogą okazać się także przegródki i wkładki, które pomogą w segregowaniu zapasów.